Cada inici d’any es publiquen milers d’articles sobre quines tendències seran les més esteses durant els propers mesos. Al nostre sector, a cavall entre l’optometria i el retail, hem de tenir en compte totes dues. Per detectar tendències en optometria tenim els proveïdors, els esdeveniments i congressos, revistes especialitzades que van prenent el pols a les innovacions, la formació, el Llibre blanc de la visió… I per al retail, hi ha moltíssimes publicacions en línia que ens poden aportar informació de qualitat sobre què està passant al món.
Algunes tendències s’implanten ràpid, d’altres duren poc, n’hi ha de procés lent, que es van gestant durant un llarg període de temps… De fet, quan fa 12 anys vaig aterrar per casualitat al sector de l’òptica, algunes de les tendències que us comento en aquest article ja s’entreveien a l’horitzó; com els nous canals de comunicació amb els nostres clients (Web, RRSS, Email…), els canvis a l’exposició a les òptiques (nous formats amb menys producte), l’especialització i l’aposta pel servei derivat de la crisi del 2007…
Així que ens centrarem en les tendències del retail per poder oferir una experiència diferenciadora i poder atreure, enganxar, enamorar els nostres clients.
Què es cou per a aquest 2022?
Hem d’estar atents a les noves necessitats i expectatives dels nostres clients per oferir una experiència de compra valuosa a la qual només podrem arribar a través de l’actualització de negoci.
#Teletreball
El creixement d’aquest format de treball des de casa fa que les ciutats i els barris canviïn el seu flux. El % de teletreballadors s’ha multiplicat x2 el 2020 i el 80% prefereixen seguir amb aquest tipus de format.
Això ha provocat que el comerç de proximitat ressorgeixi i puguem recuperar clients que abans compraven al centre, a la ciutat o on tenien la seva feina. Això sí, els hem d’oferir quelcom adaptat a les seves expectatives. Si no, tornaran a la seva òptica abans.
#Turisme
Començarà a tornar a la segona meitat del 2022. Els nivells prepandèmia no els recuperarem fins al 2024-2025. Els que teniu negocis a la costa o a zones turístiques anireu recuperant a poc a poc no només el turista, també el client local amb empreses i comerços vinculats a aquest sector.
#Sortirem més de casa.
Les activitats més sancionades per la pandèmia tornaran amb força. Hem de tenir en compte que lleure, esport, cultura i hostaleria són grans aliats del comerç. I que recuperar els hobbies esportius també genera oportunitats de venda d’ulleres esportives, solars i lents de contacte.
#Consum responsable a l’alça.
Tot i que molts consumidors joves són grans defensors de la sostenibilitat es queixen que és difícil accedir a les marques amb aquests valors per preu. Continua havent-hi un interès creixent amb el comerç local, però com he dit abans, ha de respondre a les seves expectatives. Hi ha d’haver un motiu per quedar-se.
Des de l’òptica podem contribuir amb marques sostenibles, compromeses amb el medi ambient, reduint el plàstic a packaging i bosses, col·laborant amb causes socials… Per a molts consumidors aquests detalls marquen la diferència.
#Qualitat del temps de compra.
Tenim grans reptes per canviar la percepció del temps de compra, que sigui de qualitat i ociós. Hem d’evitar les friccions com les esperes, trencaments d’estoc, errors en els horaris… I diferenciar-nos amb especialització, serveis ad hoc com a enviaments a domicili, comandes per whatsapp, garanties, cita online…
#La visita comença al mòbil.
Abans d’anar a comprar el client ja es forma una imatge de tu i decideix si ets adequat per al que busca. El procés de compra comença des de la cerca d’informació. Importantíssim les ressenyes, GMB, Whatsapp Business, presència digital… Alguns estudis revelen que el 70% de la decisió de compra es pren abans d’arribar a l’òptica.
#El preu o té molta importància o no en té cap.
Hi ha una polarització dels preus: consumidors i negocis només centrats en preu i consumidors i negocis posicionats en servei i qualitat. Ja que per a l’òptica independent lluitar a preu no és una opció, hem d’aconseguir generar un temps de compra valuós. L’experiència de compra genera valor i incrementa la predisposició a comprar.
#Hipersegmentació i coneixement profund del client.
Això ja no és nou, però ara no n’hi ha prou amb nom, telèfon, email, sexe i data de naixement. Hem d’anar més enllà. Professió, hobbies, patologies, antecedents, diagnòstics, interessos, comportaments de compra. Hauríem de poder filtrar qualsevol d’aquestes dades per crear accions adaptades a cada perfil de pacient. Els nínxols o grups reduïts d’usuaris amb necessitats similars són sempre els més rendibles.
#Hiperespecialització.
El nostre sector ens permet poder incórrer en moltes especialitzacions tècniques, però també hem d’explorar com diferenciar-nos de la competència per altres variables, com l’atenció, l’oferta de productes molt específics, per la nostra comunicació…
Ja veieu que són tendències generals, però totes afecten en més o menys intensitat els nostres negocis.
És fàcil, avui dia tot està centrat en el consumidor i si aquest canvia, no ens queda cap altra que adaptar-nos.