Habitualment fora de l’entorn professional, quan parlem de transformació digital tots pensem en les xarxes socials i la web. Tot i que formen part del procés, aquest va molt més enllà.

El concepte de transformació digital és l’aplicació de les noves tecnologies per a la millora en el desenvolupament del nostre negoci.

Aquesta pot afectar a totes les àrees de l’empresa i comporta un canvi de mentalitat i una voluntat de millora continua, ja que la tecnologia no para mai d’evolucionar.

Arribats a aquest 2020 i amb el Covid accelerant els canvis latents, ja no és una opció entrar-hi o no, és una obligació. El món evoluciona molt ràpid i només amb la tecnologia, que ens aporta dinamització i flexibilitat, podrem mantenir-nos a primera fila.

D’entre totes les avantatges d’iniciar un procés de transformació digital, en destacaria 4:

  1. Millora la relació amb el client.

De cop i volta, la tecnologia ens fa molt més accessibles per al client, multiplicant així els canals de comunicació. Podem atendre a les peticions millor i més de pressa.

  1. Increment de les vendes.

Tot i que la finalitat principal del canvi no són les vendes, indirectament la millora de processos, agilitat, donar millor servei… resulta en un increment real de vendes. Alguns estudis com el de CA Techonologies quantifica aquest increment de fins a un +39%.

  1. Millor adaptació al canvi.

Com comentava, l’entorn tecnològic evoluciona i innova constantment, el que fa que la nostra organització sigui més flexible i tingui més eines per a fer front al canvi.

  1. Millora de les relacions laborals.

La tecnologia ens permet des de poder fer teletreball fins a dur projectes conjunts a distància. La telemedicina és una realitat.

Però, quins canvis puc implementar en el meu centre òptic?

Suposo que a vegades sentim que el nostre sector és aliè a tota aquesta revolució, però no és així. Aquí us deixo algunes idees de per on començar:

Adéu al paper.

Guardar totes les dades en paper no és ni útil ni pràctic. Deixant de banda temes obvis com l’espai i la pèrdua de temps i documentació, tenir un calaix ple de fitxes no ens aporta informació sobre el nostre client. No la podem llistar, no la podem filtrar ni ordenar sense passar-hi moltes hores.

Tan en la part de gabinet com en la de gestió del punt de venda, existeixen moltes opcions de digitalització:

  • Programes de gestió integral com GIO, ARCU, Gesopt…
  • Programes de diagnòstic a gabinet com Optonet

Aquests tipus d’eines ens permet tenir tota la informació en un sol click, cosa que facilita l’anàlisi i la presa de decisions sobre el funcionament del nostre negoci.

Coneix el teu client.

Sense base de dades no tenim res. El màrqueting del futur no s’entén sense dades. Quantes més millor. Conèixer al nostre client implica poder-li oferir només allò que necessita i que li interessa, d’aquesta manera optimitzem les inversions en comunicació.

No el perdis de vista.

Les accions de CRM o contactes amb el client són el pilar de la fidelització, a part de donar un bon servei, és clar. La majoria de les plataformes de gestió inclouen mòduls per a programar i automatitzar els enviaments però també existeixen altres plataformes externes, com Digitaleo o Mailchimp.

Aquest tipus de apps permeten fer màrqueting relacional de forma senzilla, a través de sms, mails o mini campanyes.

Has de tenir mòbil a l’òptica.

Si els clients utilitzen el mòbil per a tot, tu també. Tenir un fixe ja no és rellevant, lo important és tenir un terminal amb el que es pugui fer fotos, gravar vídeos, gestionar  xarxes, enviar correus i sobretot, utilitzar whatsapp (recomano la versió Business, també gratuïta però amb més utilitats). Aquest punt és clau dins de la nova forma de comunicar-nos. La missatgeria instantània obre una nova via de comunicació molt més flexible i menys invasiva que la trucada personal.

Millora la teva presencia online

Tot i que la majoria ja disposeu de xarxes socials i pàgina web, el detall recau en que no es tracta de estar-hi per estar. Les xarxes i la web han de formar part de la nostra estratègia empresarial. Mitjançant aquests canals hem d’aconseguir arribar al nostre públic objectiu per a relacionar-nos, informar-los, que es recordin de qui som i que sàpiguen on som.

Aconsegueix que siguin autèntics punts d’atenció al client on puguin resoldre dubtes, demanar cita, consultar productes i fer comandes.

Instruments digitals.

Si hi ha quelcom que avança imparable és la divisió d’equipaments òptics, tan de gabinet, com de taller o punt de venda. Busca opcions que t’aportin experiència de compra (centradors digitals i demostradors), que tinguin connectivitat amb el teu programa de gestió per a emmagatzemar les dades (tecnologies compatibles i connectades), que et puguin aportar valor en els diagnòstics i en els informes per a client, que et treguin hores de feina (centradors, biselladores)…

Com veus, la digitalització no és una amenaça.

Ho hem de veure com quelcom que ens fa més eficients, que potencia les nostres aptituds i que ens deixa temps per a poder créixer professionalment i exercir la nostra professió sense càrregues de feina addicional. Tots sabem que arrancar un procés així al començament és molt dur i cal fer un esforç, però un cop en marxa, compensa.

Així que la pregunta que t’has de fer ara és: per on començo?

Contacta amb mi si necessites traçar un pla i valorar quines són les opcions més viables per al teu negoci.

Necessites ajuda?
Hola,
necessites ajuda?