Molts de vosaltres feu màrqueting operacional sense saber-ho. Aquella carta que envieu als clients per l’aniversari, o aquell sorteig que poseu cada setembre a Instagram, la setmana del Black Friday… T’imagines poder treure el màxim rendiment a la inversió que fas amb aquest tipus d’accions?
El màrqueting operacional es tracta d’accions puntuals pensades per assolir uns objectius concrets. Pot ser que aquestes accions formin part del nostre pla de màrqueting o pot ser, que en l’absència d’un pla global, decidim fer-les aleatòriament per a promocionar el nostre negoci.
Tot i que sóc molt fan de la planificació i de tenir un pla redactat, he de reconèixer que a vegades, fer una campanya (conjunt d’accions) puntual és una bona manera de començar i provar quins són els beneficis del màrqueting, però cal pensar-ho bé.
Els punts principals per a que una acció funcioni són:
- Què volem aconseguir?
És molt important tenir clar els objectius, el motiu pel qual estem plantejant aquesta acció. Com més precisos, clars i mesurables siguin els objectius, més probabilitats d’èxit tindrem.
- A qui va dirigida?
Un error habitual és crear un mateix missatge/discurs/oferta per a tots. Creus que joves i adults tenen les mateixes necessitats o interessos? Definir qui és el teu client i la segmentació és la clau de l’èxit. Cal crear accions especifiques per a cada un d’ells.
- Què farem?
Aquesta és la part més creativa, el “com”. Hem de ser originals però efectius. Cal valorar totes les eines que tenim al nostre abast, pensar la dinàmica, el funcionament, si serà on-line u off-line o combinada…
- Quan ens costarà?
El pressupost és molt important. Abans de començar cal saber el cost total per veure si tenim marge de maniobra o hem de realitzar ajustaments, així com la rendibilitat de la campanya.
- Quan la farem? Calendari.
La mateixa acció plantejada en diferents moments pot ser un fracàs o un èxit. Cal avaluar les millors dates per tal que el públic estigui receptiu.
- ¿Funciona?
Segons el tipus d’accions que duguem a terme podem monitoritzar els resultats en temps real i decidir si cal fer ajuntaments o està funcionant correctament.
Per altra banda, en finalitzar, sempre cal valorar si els resultats han estat els esperats o no. Ningú voldria repetir una acció que no funciona, oi? Doncs passa molt més del que us penseu perquè ningú revisa els resultats.
Si no vols que les teves campanyes o accions de màrqueting acabin resultant una despesa que no t’aporta res, dedica temps a pensar i planificar prèviament el que vols fer per tal que esdevingui una inversió que t’aporti beneficis com: nous clients, més vendes, posicionament de marca, notorietat…
El màrqueting és una eina molt poderosa per a que la gent et vegi, t’escolti, et valori i et recordi.