Les bases de dades són un dels béns més apreciats en qualsevol negoci.

Tots creiem que coneixem al nostre client però sense un registre informatitzat, serà impossible crear accions a futur per a ells. Necessitem dades de contacte, demogràfiques, interessos i estil de vida que ens ajudin a crear un historia que arribi al client, personalitzada. Tots volem que les marques ens parlin d’allò que ens interessa.

Actualment, gestionar una base de dades no és complicat. La majoria dels sistemes informàtics que utilitzem permeten treure informes i consultes per a poder llistar i filtrar la informació rellevant. La complicació, però, és agafar l’hàbit d’indagar i aconseguir la informació quan tenim al client amb nosaltres.

Tot i que cada di ho tenim més assumit, encara molts sentiu que esteu fent un interrogatori, però no és així. No es tracta de llançar una pregunta darrera una altra, sinó d’aconseguir que el client entengui que les dades són imprescindibles per a poder atendre’l correctament i trobar la solució perfecta a les seves necessitats.

Oi que quan esteu al gabinet i feu el qüestionari de l’anamnesi no teniu aquesta sensació? Doncs per a la resta de les dades és igual, no hauria de ser així.

Per exemple, necessitem l’e-mail per a formalitzar la garantia o per a enviar l’informe optomètric, y el mòbil per a poder avisar quan l’encàrrec estigui llest. Les aficions i la professió són Claus per a poder escollir el tipus de correcció visual que s’adapta millor al seu dia a dia, així com per a detectar possibles promocions.

Res es pregunta per què si.

A continuació us deixo alguns consells per a començar a nodrir la vostra BBDD des d’avui:

  • La fitxa de client és el primer que cal obrir després de dir bon dia. Dins de la fase de contacte del protocol de vendes ja hem d’identificar si és client nou o recurrent i comprovar el seu historial y revisar totes les seves dades.
  • Hem de mantenir la base de dades actualitzada. No n’hi ha prou en crear la fitxa la primera vegada, cal revisar contínuament que les dades siguin correctes.
  • Les dades han de poder filtrar-se o llistar-se. Tot el que anotem al camp d’observacions ens servirà de poca cosa. Tenim la costum de prendre notes als apartats de text obert de la fitxa de clients, el famós camp observacions. Compte per què aquesta informació a nivell quantitatiu no ens servirà de res. No es pot llistar ni filtrar, pel que no podrem utilitzar-la per a crear accions especifiques per a ell. Només la podrem utilitzar qualitativament en el moment que torni el client i revisem el seu historial.
  • Pensa en tot allò que et pot servir per aconseguir crear un discurs personalitzat: edat, hobbies, professió, interessos… Tot és rellevant per la venta. Quan millor coneixes al teu client millor podràs atendre’l.
  • No perdis de vista als teus clients a les xarxes socials. Hem d’aconseguir que els nostres clients ens segueixin. I us preguntareu, per què? Molt senzill, Facebook i Instagram ens coneixen millor que els nostres pares, parelles o amics. Tenen moltes més dades sobre els nostres gustos, comportaments, vida social, hàbits de compra que cap altra plataforma. Si aconseguim tenir una comunitat que, a més de fans, siguin clients, ens podem plantejar campanyes molt atractives i personalitzades a través de Facebook Ads.

El món segueix evolucionant i la forma de relacionar-nos amb el client també. Tenim eines que ens permeten seguir en contacte i construir una relació sense necessitat de que el nostre client surti de casa. Però sense una bona base de dades aquesta oportunitat es perd.

Si encara estàs utilitzant el paper, comença avui a informatitzar els clients nous. I si ja tens base de dades, pensa en tot allò que necessites preguntar i introdueix-ho en el teu protocol de vendes.

Necessites ajuda?
Hola,
necessites ajuda?