Creus que el teu negoci és petit o de caràcter local?
Fa temps que vas obrir portes i creus que els teus clients ja et coneixen?
O senzillament creus que el món digital no està fet per a tu?
A les sessions de treball, una de les preguntes habituals és si val la pena estar presents a les xarxes socials. Per a mi la resposta és molt clara però intentaré donar-te raons de pes que a que quedis convençut.
El món canvia de pressa i tot que creiem que som moderns, les noves generacions evolucionen a una velocitat de vertigen cap a l’entorn digital.
Ens agradi més o no, i si ens plantegem la nostra existència a mig-llarg termini, hem de tenir en compte les noves vies de comunicació: les xarxes socials.
Perquè hi hem de ser presents, doncs?
- Hem de ser on sigui el client. Els centenials i milenials basen les seves recerques en l’entorn digital, així que si no hi ets no existeixes per les noves generacions.
- Les xarxes socials et faciliten un canal directe de comunicació de doble via amb la teva comunitat, cosa que no es pot fer amb els mitjans convencionals.
- Amb una inversió inicial molt petita aconsegueixes difusió de la teva marca o servei.
- Pots tenir informació de primera mà sobre el sector, la competència, les opinions dels teus clients… Mitjançant les ressenyes pots saber què en pensen els teus clients de tu, el nivell de satisfacció, saber els punts forts i dèbils de la competència… La informació és poder.
- Si tens pàgina web, les xarxes socials actuen com a ganxo per atraure visites.
- Disposes d’una base de dades que abans només estava a l’abast dels grans panels de consumidors. Les xarxes et permeten segmentar la teva audiència d’una forma extraordinària, ja que disposen de molta informació personal en els perfils.
- De moment són gratuïtes. Crear perfils no té cost. Val a dir, però, que ja hi ha algunes funcionalitats reservades per aquells perfils amb més seguidor o que fan inversions en publicitat. El cost real de les xarxes és el temps de dedicació.
Què suposa estar-hi?
Com tot a la vida, però, no tot seran avantatges. Hi ha alguns inconvenients que has de trampejar:
- Necessites bloquejar unes hores a l’agenda per a poder actualitzar els perfils, publicar contingut, respondre a les peticions dels usuaris, estudiar a la competència…
- Has de ser capaç de gestionar les males critiques. No és el mateix resoldre un problema a porta tancada amb el client que fer-ho de forma pública, a la vista de tots.
Realment la gestió de les xarxes es redueix a tenir temps i ganes de fer-ho, no té cap més secret. Si tu no pots, revisa el teu equip. Potser tens un community manager en potencia. I si no és així, pots buscar suport extern contractant un professional; bé otorgant-li la gestió completa o bé sol·licitant assessorament de com fer-ho tu mateix. Sempre he defensat que la segona opció (el “do it yourself”) per a negocis petits i mitjans, és la millor. Ningú parlarà tan bé com tu del teu negoci.
Si ara ja estàs convençut i tens dubtes, contacta amb mi sense cap compromís. Valorarem les opcions i dissenyarem un pla per tal que li treguis el màxim partit a la teva presencia online.