En el món competitiu de les òptiques, cal equilibrar l’atenció clínica d’alta qualitat amb una estratègia comercial efectiva. Les òptiques no només són centres de salut visual, sinó també punts de venda que han d’atreure i retenir clients. Encara que aquesta dualitat pot semblar un desafiament, quan es gestiona correctament, es pot convertir en un avantatge significatiu.

Avui analitzarem com aconseguir aquesta integració de manera efectiva i els beneficis que pot portar tant per als pacients com per al negoci.

La dualitat de l’òptica: clínica i retail

  • Importància de l’atenció clínica: El cor de qualsevol òptica és la capacitat per proporcionar serveis professionals d’alta qualitat. Aquesta faceta és fonamental per guanyar i mantenir la confiança dels pacients i per diferenciar-nos de la competència. El valor com a professionals fidelitza molt més que el preu.
  • Necessitat de ser competitius en retail: Paral·lelament, les òptiques han d’atreure clients, cosa que implica una estratègia de vendes efectiva. No es tracta només de tenir un bon catàleg de productes, una tarifa estructurada i donar un bon servei. Es tracta de saber comunicar tant dins de l’òptica com fora. Si els clients potencials no s’assabenten del que fem, estem perdent oportunitats.

Estratègies per integrar clínica i venda

  • Formació integral de l’equip: Assegureu-vos que tot el personal, des dels optometristes fins als assessors, comprenguin tant els aspectes clínics com els de venda. Això no només millora la cohesió de l’equip, sinó que també proporciona una experiència més consistent i de més qualitat per als clients. Per a formació clínica, plataformes com OptoAcademy ofereixen cursos especialitzats. En termes de formació comercial teniu diverses opcions. Ofereixo formacions personalitzades en màrqueting i vendes per a òptiques i OptoAcademy disposa de dos cursos més centrats en l’àmbit comercial que són: El programa de gestió, màrqueting i desenvolupament de negocis òptics i el monogràfic de xarxes socials, Revoluciona les XXSS de la teva òptica.
  • Disseny de l’espai: La disposició de l’establiment ha de reflectir aquesta dualitat. Una àrea d’examen clínica ha de ser acollidora i professional, mentre que la zona de venda ha de ser atractiva i accessible, facilitant una transició suau entre ambdues. D’això us en pot parlar sense parar la meva companya Rita Balzi, experta en visual merchandising per a òptiques.
  • Tecnologia de suport: Utilitza programes de gestió i sistemes CRM que integrin dades clíniques i comercials, permetent un seguiment complet del client des de la seva visita fins a la venda i seguiment postvenda.

Beneficis d’una integració efectiva

  • Millora l’experiència del client: Una òptica que combina eficaçment l’atenció clínica i el retail pot oferir una experiència més holística. Els clients se senten atesos en totes les necessitats, des de la cura de la salut visual fins a l’elecció de les ulleres. Tot i que el teu enfocament pot ser molt clínic, no has d’oblidar que les ulleres són un complement de moda que ajuda les persones a projectar la seva personalitat i tenen un pes considerable en la transacció. Per descobrir més sobre com fer que la venda d’ulleres sigui tota una experiència per al client, us recomano a Carolina Lober.
  • Increment de la fidelitat del client: Un servei integral i personalitzat fomenta la lleialtat. Els clients que reben un tracte excel·lent i solucions completes tendeixen a tornar i recomanar l’òptica a altres. Però no n’hi ha prou. Cal mantenir el contacte amb ells fins que tornin, no els podem deixar al desert durant 4 anys. Hem de ser capaços de mantenir-nos a la seva ment mitjançant una comunicació efectiva (XXSS, email marketing, WhatsApp).
  • Augment de les vendes i la rendibilitat: La integració de tots dos aspectes pot portar a un increment en les vendes creuades. Per exemple, un client que ve per unes ulleres graduades pot comprar productes complementaris com ara ulleres de sol o lents de contacte. Però això només s’aconsegueix amb un equip ben format, tant pel que fa a producte i servei com en l’àmbit de les vendes.

 

Entendre que les òptiques són, al cap i a la fi, botigues de retail no vol dir perdre de vista la importància de l’atenció clínica. Al contrari, integrar tots dos aspectes de manera harmoniosa és la clau per a l’èxit. Això no només beneficia el negoci en termes de rendibilitat, sinó que també millora significativament l’experiència del client, creant una relació de confiança i lleialtat a llarg termini.

Et sents en equilibri entre els dos mons: clínica i retail? Comparteix les teves experiències i consells als comentaris!

Necessites ajuda?
Hola,
necessites ajuda?